21 Nisan 2017 Cuma

Nasıl Ders Çalışıyorum?



Herkese merhabalar :) Bugün diğer yazılarımızdan farklı olarak bir öneri yazısıyla karşınızdayız :) Umarım beğenirsiniz :))

Öncelikle kendimden bahsetmek gerekirse İzmir'de bir devlet üniversitesinde Psikoloji 2.sınıf öğrencisiyim.Dersler çok keyifli geçse de sınavlar o kadar güzel geçmiyor maalesef 😑 Özellikle üniversitede okurken hayatınızın geri kalanında yapacağınız mesleği öğreniyorsunuz.Her ne kadar sınavlardan geçeyim yaa diye bir kafada olsak da aslında gerçekten ders çalışmamız gereken yer üniversite.(üniversitede ders çalışmayacaksın yaa  diyenlere ya he he diyin lütfen 😅)

Tabii ki üniversitede (kendimden örnek verecek olursam) çok sıkı bir ders programınız olmuyor.(bölüme göre de değiştiğini itiraf edelim 😅) Ve geri kalan zamanınızı arkadaşlarla,gezmeyle,filmle kısaca kendinize ayırarak geçirebiliyorsunuz ama kendini üniversite derslerinin dışında geliştirmek de oldukça önemli. Örneğin yine kendimizden örnek verirsek bi'avukatcığımla ben (bi'psikologcuk 😀) haftada 3 gün İngilizce kursuna gidiyoruz.(bununla ilgili daha geniş bir yazı yazabiliriz eğer isterseniz😉😇) Yine çok konuştum :D



Ders çalışma tekniğime gelirsek,öncelikle herkesin çalışma stili ve anlama yeteneği birbirinden farklıdır.Ben en iyi kendimi bildiğim için kendim nasıl bir yol izliyorum bunları anlatmaya çalışacağım.Belki size ilham verebilir ve yararlı olabilirim🙈

İlk olarak kendime bir ders programı belirledim.Çok detaylı değil ama hangi gün neye çalışacağımı saat belirtmeksizin programıma ekledim.(uymaya çalışıyorum 😏)

Daha sonra, ben kendi bullet journalı'mı yapıyorum.Henüz çok acemiyim ve
internetteki muhteşem şeyler gibi değil 😅 Ama ben kendi yaptığım ajandamı çok seviyorum.(eğer isterseniz bullet journal hakkında da yazı gelebilir💬)Evet,müsait olduğum,zamanımın olduğu günlerde neler yapacağımı planlıyorum ve yaptıktan sonra önündeki kutucuğa işaret koyuyorum.İşaret koydukça bana verdiği motivasyon anlatılmaz yaşanır. :) Benim önerim gününüzü daha verimli geçirmek için yapacağınız şeyleri listeleyin ama saat aralığı koymayın.Saat aralığı koyarsanız eğer o saatte başka bir işiniz çıkarsa yapamazsanız gün sonunda size moral bozucu olarak geri dönecektir.

Üçüncü olarak,ben ders çalıştığım zaman internetten öğrendiğim bir taktiği uyguluyorum.Telefonda internetimi kapatıp Pomotodo uygulamamı açıyorum.Teknik çok basit olduğu için telefona gerek bile duymayabilirsiniz.Bu tekniğin ana amacı,sizi kesintisiz 25 dk boyuınca odaklanmanızı sağlamak.25 dk ders çalıştıktan sonra 5 dk mola veriyorsunuz.4 set yaptıktan sonra size uzun bir ara veriyor 15 dk kadar.Ama ben derslere göre bu arayı uzatabiliyorum.

Dördüncü olarak,ben yazarak çalışmayı sevdiğim için renkli A4 kağıtlar kullanıyorum.Hem yazarken sürekli beyaz rengi görmekten sıkılabileceğimiz için renkli kağıtlarla ilgi çekmeye çalışıyorum hem de çalışırken renkli kağıtların görsel hafızama daha faydalı olduğunu düşünüyorum.


Beşinci olarak,yazmaya başlamadan önce kitaplardan yazacağım konuları belirlemem gerek.Kitaptan tıpatıp aynısını geçirmiyorum.Kitapta önemli bulduğum kısımları renkli kalemlerle çizerek daha sonra kendi cümlelerimle o bilgiyi yeniden yazıyorum.Böylece daha da akılda kalıcı oluyor.💪







Altıncı olarak,evde canım ders çalışmak istemiyorsa ne yaparsam yapayım dikkatim toplayamıyorsam kütüphaneye gidip ders çalışıyorum.(yer bulmak biraz sıkıntılı olsa da 💣) Neden diye sorarsanız eğer,hem sessiz bir ortam hem de elinde genel olarak sadece kitapların ve küçük bir caydırıcı olarak telefon var.Ayrıca başkalarının da ders çalıştığını görmek benim motivasyonumu arttırıyor.Dünya için küçük ama bizim için büyük caydırıcılığı olan telefonunda etkisi böylelikle iyice azalıyor.






Genel olarak bilişsel işlem yaparak ders çalıştığım için yani test çözmediğim için müzik pek dinlemiyorum ama kitaptan özet çıkarırken özellikle piyano ve keman resitallerini dinlemekten çok hoşlanıyorum.Sınava hazırlananlar(teog,ygs,lys,yds,kpss,vb.) test çözerken müzik dinleyebilirler hatta belki kendilerini daha iyi hissedebilirler ama dinlenilen müziğin sözsüz olması çok önemli.😚




Ben bu şekilde ders çalışıyorum umarım size yardımcı olan bir yazı olmuştur.Yorumda sizlerin nasıl ders çalıştığını yazarsanız fikir alışverişi yapabiliriz :)

Okuduğunuz için teşekkürler.
Mutlu günler 
Bi'Psikolog


2 yorum:

  1. Öğrencilik hayatım biteli yıllar oluyor. Şimdi açık öğretimden ikinci üniversitemi okuyorum. Haftaya sınavlarım var ama çalışmaya daha başlamadım. Bu yazıyı görmem iyi oldu, bir an önce ders çalışmaya başlamalıyım :-)

    Bullet journal konusunda yazını okumak isterim. Ben el becerisi, çizim gibi konularda çok beceriksizimdir. Kendi günlüğünü yapabilenlere saygı duyuyorum. Sen nasıl bir şey yaptın görmek isterim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa size motivasyon vermesi beni sevindirdi :)

      Ben de internette mükemmel bullet journal görüyorum baştan uyarıyım benimki o kadar güzel değil :D Ama hem zamanımı daha iyi kullanmamı sağlıyor hem de üzerine resimler çizip onu oluşturdukça benim yorgunluğumu alıyor :) Umarım en kısa sürede öyle bir post yazabilirim :))

      Sil