24 Mart 2017 Cuma

Koşmasaydım Yazamadım - Haruki Murakami

                                                KÜNYE
                                                KİTAP ADI:Koşmasaydım Yazamazdım
                                                YAZARI: Haruki Murakami
                                                SAYFA SAYISI: 176

                                             



Haruki Murakami'den bir tutku olarak koşmak ve bu tutkuyla terbiye edilen yazma eylemi üzerine eşsiz bir metin...

"Murakami Bey, insan sizin gibi sağlıklı bir yaşam sürünce zamanla roman yazamaz hale gelmez mi?"

Arada sırada insanlar bu soruyu sorar bana. Roman yazmak, sağlıksız bir eylem; yazar olan kişi de sağlıklı olmak dediğimiz çemberden uzak bir yerde, mümkün olduğunca sağlıklı denemeyecek bir yaşam sürmek zorundaymış gibi. 

Biz roman yazmaya çalıştığımızda, insanlığın temelinde bulunan zehir gibi bir şeyi istemesek de çekip çıkarır, görünür kılarız. Yazarlar az çok bu zehre maruz kalır. Bu zehir işin içine girmediği sürece, gerçek anlamda yaratıcılık eylemi ortaya konulamaz çünkü (tuhaf bir benzetmeyle söyleyeceğim ama balonbalığının zehirli kısmının aynı zamanda en lezzetli kısmı olmasıyla tıpatıp benzeyen bir durum galiba). Ama gerçekten sağlıksız olan şeylerle uğraşmak için insan mümkün olduğunca sağlıklı olmak zorundadır. Bu, benim tezim. Yani sağlıksız bir ruh bile, yine sağlıklı bir vücuda gereksinim duyar. İşte bu yüzden, böyle biri sanatçı olamaz, dense bile ben koşmaya devam ediyorum.

Haruki Murakami'den bir tutku olarak koşmak ve bu tutkuyla terbiye edilen yazma eylemi üzerine eşsiz bir metin... Koşmasaydım Yazamazdım kendini "utangaç biri" olarak tanımlayan yazarın belki de en kişisel kitabı.
(Tanıtım Bülteninden)



Herkese Bi'Psikolog'tan merhabalar :) Okuduğum kitaplardan Haruki Murakami'nin yerinin ben de -keza Avukatcığımızda da öyle (şu an vizeleriyle uğraşıyor başarılar canım benim 👄) - uzun lafı kısası bizim sevdiğimiz yazarlardan birisi.

Kütüphanede kitaplar arasında dolanırken bu kitabı gördüm ve okuma listemde de olduğu için hemen ödünç aldım :) Kitap deneme tarzında yazılmış.Ben bugüne kadar hep roman tarzında olan kitaplarını okuduğum için farklı olarak bu kitabını da okumak istiyordum ve karşıma çıktı.(Kadere bak bee 😅)

Kitabın konusunu gelirsek,yazarımız gerçekten koşmayı -uzun maraton-seviyor ve koşarken ne hissettiklerini yazmış dönem dönem.Yanlış hatırlamıyorsam 10yıllık bir birikimin sonunda ortaya çıkmış. Kitap kesinlikle koşucu nasıl olur?,uzun maraton nedir? tarzında bir kitap değil.Amatör bir koşucu olan yazarın gözünden kendi hissettikleri ve roman yazmaya başlamasını anlatan,hafifte olsa kendi başarısından çıkarak size motivasyon veren bir kitap.
Dediğim gibi ben hep romanlarını okuduğum için buy kitap bana iyi geldi.Yazarın kendi sesini duyabildim,düşüncelerini okuyabildim çok daha önemlisi hayatı hakkında biraz bilgi sahibi olabildim. Genel olarak;deneme okumayı seviyorsanız ya da Haruki Murakami okumayı seviyorsanız okumanızı tavsiye edebileceğim bir kitap.
                                                                  Okuduğunuz için teşekkürler 
                                        Sevgimle..

ALINTILAR
Sürdürebilmek ritmi kesmemektir.

Okullarda bizim öğrendiğimiz en önemli şey,en önemli şeylerin okullarda öğrenilemeyeceği gerçeğidir.

Sağlıklı bir özgüven ile sağlıksız bir kibri ayıran duvar çok incedir.

Raymond Chandler -Hiçbir şey yazmayacak olsam bile,günde birkaç saat mutlaka masanın başına oturur,bilincimi odaklarım.

4 yorum:

  1. Deneme benim en sevdiğim türlerden biridir. Bu kitap benim de okuma listemde. Kim bilir belki ben de bir gün kütüphanede rastlarım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim bilir belki de :)) Okumanızı çok isterim :)

      Sil
  2. İnşallah bende okurum umut ediyorum Not aldım ama liste çok teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim :) En kısa zamanda okumanız dileğiyle :)

      Sil