12 Nisan 2017 Çarşamba

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu -Stefan Zweig


Sana,beni hiç tanımamış olan sana..


Herkese merhabalar,
Bugün beni derinden etkileyen soluksuz okuduğum 1 günde kitabı bitirdiğim ama hakkında düşünmeyi hala bitiremediğim bir kitabı paylaşacağım sizlerle..
O kadar güzel bir kitap ki kendi ifadelerime geçmeden önce tek söyleyebileceğim Okuyun Okutturun!

Stefan Zweig'in kaleminini güçlü olduğunu biliyordum zaten.Satranç kitabının yorumunu okumak için buraya  tıklayabilirsiniz ;)
Mektup yazmak uzun zamandır bana iyi gelen şeylerden birisi.Ve ben mektubun gücünün veya büyüsünün konuşmaktan çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. Kitabın konusuna gelirsek gizemli bir kadının bir yazar olan R.'ye mektupları. Bilinmeyen kadın saf duygularıyla küçüklüğünden beri ona olan aşkından ve bazı sırlarından bahsediyor. (çok fazla detay vermek istemiyorum.)

Ama bu kitap beni bir farklı etkiledi.Bilmiyorum neden ama anlatımı o kadar samimiydi ki kolaylıkla kendiniz o duruma koyabiliyorsunuz ve kadının ne hissettiğini rahatlıkla anlayabiliyorsunuz.Özellikle bir erkeğin bakış açısından kadının duygularının yazılması -muhteşem bir betimleme,empatiyle- özellikle takdir edilmesi gereken bir şey bana kalırsa.
Bilmiyorum bir kadın yazsaydı bu kitabı bu kadar başarılı olabilir miydi ? Stefan Zweig bu kitabıyla bütün övgüleri sonuna kadar hak ediyor. Henüz okumayanlara mutlaka okumasını tavsiye ederim..

ALINTILAR

Sen, beni asla, asla tanımayan, bir su birikintisinin yanından geçercesine yanımdan geçip giden, bir taşa basarcasına üstüme basan, hep, ama hep yoluna devam eden ve beni sonsuz bir bekleyiş içerisinde bırakan sen, kimsin ki benim için?


Ölmüş olan biri artık hiçbir şey istemez, sevilmeyi de, kendisine acınmasını da, teselli edilmeyi de istemez.

Eğer ölüyorum diye üzülseydin, ölemezdim!



Şimdi artık benim için yalnız sen varsın dünyada, yalnızca sen, benimle ilgili hiçbir şey bilmeyen sen, bu arada hiçbir şeyden haberi olmayanı oynayan veya her şeyi ve herkesi alaya alan sen. Evet, yalnızca sen, beni asla tanımamış olan ve hep sevdiğim sen


Seni suçlamıyorum sevgilim, hayır seni asla suçlamıyorum. Eğer kalemimin mürekkebine arada sırada acı da karışıyorsa, bağışla beni.

"O kadın,sonuna kadar sana vurgun kaldı."





Sevgimle 
Bi'Psikolog


10 yorum:

  1. Zweig'in kalemine ben de bayılıyorum. Bu kitabını da çok sevmiştim. Yazarın kitaplarını kadınların bakış açısından ve onların duygularını çok iyi anlayarak anlatmasına hayranım. Korku'yu okurken de böyle hissettim.

    Yazıdaki linklere baktım da Simyacı Zweig'in kitabı değil. Orada bir karışıklık olmuş. Bir de kitabın bu baskısı İş Bankası Yayınları'ndan yapılmış. Zweig'i İş Bankası Yayınları'ndan okumayı seviyorum. Onlar bitince Can Yayınları'nı tercih edeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah uyarın için çok teşekürler Şule ablacım ben onu başka yazıya kopyalayacaktım karıştırmışım :) Hemen düzelttim tekrardan teşekkürler :) Ben de Zweig'in diğer kitaplarını da çok merak ediyorum en kısa sürede okumaya çalışacağım :)

      Sil
  2. Bu kitaba bayılıyorum ben ya. :D Dışarıda okumuştum kitabı ve bitene kadar yerimden kalkamamıştım, Zweig bir tanedir. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de elimden bırakamadım çok etkiledi beni :)

      Sil
  3. Inanilmaz cok sevdigim ve bir cirpida okudum Zweigin en guzel kitaplarindan :)

    YanıtlaSil
  4. Karmaşık Duygular'ı da öneririm. Okuduğum tüm kitaplarının, hikayelerinin arasında en iyisiydi sanırım. :)

    YanıtlaSil
  5. Bu kitabı çok severim. Özellikle bir erkek yazarın bir kadın ruhunu bu kadar güzel yansıtabilmesine hayranım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle.. Benim en sevdiğim kitabı :)

      Sil