1 Eylül 2016 Perşembe

Anlamı büyük bir veda, SATRANÇ...





KÜNYE
Kitap adı: Satranç
Yazar: Stefan Zweig
Sayfa Sayısı: 190
Türü: Öykü
Çeviri:Ayça Sabuncuoğlu
Yayınevi: Can Yayınları



Merhabalar, işte bir yeni kitap daha! Aslında çoktan bitirdiğim bi kitap daha ^^


Aslında böyle kitapların yorumlanmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Hatta böyle köklü yazarların kitaplarına laf etmek; açıkcası haddime düşen bir şey olduğunu düşünmediğimden.
 Bu tarz kitaplardan herkesin farklı anlam çıkardığını düşünüyorum. Çünkü anlam derinliğine fazlaca sahip olan kitaplar. Okurken hayranlık duyduğum bir kitap oldu. Stefan Zweig farkıyla demek yerinde olur.







 Tanıtımında okuduğum bir şey çok dikkatimi çekti. Kitabın veda mektubu niteliğinde olması. Okurken bunu anlamak benim için zordu. Ancak sonuna geldiğimde bir veda, bir kaçışmış geldi. Olay örgüsü sanki hayata karşı bir sitemmiş gibi geldi. Belki tanıtımdan aklımda kalan veda mektubu, son kitap ve intihardan, beynimin bu sonucu çıkarmasını istemeden olsa sağlamış olabilirim.
   Bu kadar geçmişten sonra kitabının konusuna gelirsek rastlantı sonucu eline geçen bir kitapla satrancın tüm inceliklerini öğrenerek bu oyunu bir tutkuya dönüştüren ve giderek bu tutkusu yüzünden beyin hummasına yakalanan Dr.B'nin öyküsünü anlatmaktadır.
   Bu kitapla  Stefan Zweig aynı zamanda Avrupa kültürünün nasyonal sosyalist tehlike altında yok oluşuna işaret etmektedir.
   Kesinlikle okunması kitap, mükemmel akıcı üslubuyla soluksuz okuyacağınız bir kitap. Hem kendinizi sorgulamanıza neden oluyor hem de çevremizi. Kesinlikle güzel bir veda.

"Yeryüzünde hiçbir şey, insan ruhuna hiçlik kadar baskı yapamaz."
                                 -Satranç, Stefan ZWEİG
                                                                            İYİ OKUMALAR!

10 yorum:

  1. bu kitabı istiyorum :D şimdi bir kadının 24 saatini okuyorum, bitince sıra bunda :) elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz ^^O kitabı daha okumadım ama Stefan Zweig farkıyla çok iyi olduğuna eminim :) Bu kitap da kesinlikle okunması gerekenlerden. En kısa zamanda okumanız dileğiyle, iyi okumalar :)

      Sil
  2. Bir hukukçu gördüm sanki :) Bilinmeyen bir kadının mektubundan sonra sıra satrançta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım mesleğini layıkıyla yerine getirerek hukukçu sıfatını kazanabilirim ileride :) Okumak istediğim bir Stefan Zweig kitabı daha, heybenize takılanları bekliyoruz :) İyi okumalar..

      Sil
  3. Zweig'le Satranç kitabıyla tanışmıştım. Kitabı o kadar çok sevdim ki bütün kitaplarını okumalıyım diye düşündüm. Bir kadının yaşamından 24 saat ve korku'yu okudum. onlar da çok güzeldi. diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum :)

      Sil
  4. Satranç mükemmel kitaptır. Okumadıysan henüz Zweig'ın diğer eserlerine de bakmalısın. :)

    YanıtlaSil