6 Ağustos 2016 Cumartesi

KIRMIZI SAÇLI KADIN-ORHAN PAMUK

Merhabalarr ! Yeni bir kitap yorumuyla karşınızdayız :)) (Girişi malum gecikmeden dolayı kısa tutmak istiyorumkii gönül koymayın bize :) Sizleri çokk özledik ve bomba gibi yazılarla geliyoruz inşallah ^^

KİTAP KÜNYESİ
ADI:Kırmızı Saçlı Kadın
YAZARI:Orhan PAMUK
SAYFA SAYISI:204
YAYINEVİ:Yapı Kredi Yayınları



Öncelikle ,kitabın yorumuna geçmeden önce,şunu belirtmek istiyorum ben daha önce Orhan Pamuk'un herhangi bir kitabını okumadım daha doğrusu neden bilmiyorum ama okumak için fırsatım olmadı diyelim.Ve sanırım Kırmızı Saçlı Kadın Orhan Pamuk'u tanımak için yanlış bir kitaptı..

Kitabın konusuna gelirsek;aşk,baba oğul çatışması,siyasal çatışmalar (80ler döneminde İstanbul),İstanbul'un değişimi ve baba oğulla ilgili eski efsanaler.Aslında bunları söyleyince ee ne güzel konular neden beğenmedin ki? diyebilirsiniz lakin onu bir sonraki paragrafta anlatacağım efenim ;) Cem babasının ortadan kaybolmasıyla çalışmak zorunda kalmış ve en son kuyucu Mahmut Usta'nın yanında çıraklık yapmaya başlamıştır.Bu çalışma Cem için hayatının dönüm noktalarından biri olmuş ve ilk kez aşık olmuştur. Kırmızı Saçlı Kadına... Mahmut Usta'nın anlattığı hikayaler,ilk deneyimler,ilk heyecanlar ve ilk aşk... Daha sonraki hayatı,gizemler,gerçekler..

Evett,konuyu çok fazla ayrıntı vermeden açıkladıktan sonra gelelim benim neden kitabı beğenmediğime.Dediğim gibi belki de yazarın okuduğum ilk kitabı olduğu için üslubuna alışamamış da olabilirim ve bence basit bir şekilde düşünürsek konusu çok güzel ve ilgi çekici.Çünkü günümüzle tarihin iç içe geçmesi,Doğu-Batı sentezi,Sopholeks'in Oidipus ve Firdevsi'nin Rüstem ile Sührab efsaneleri.. Fakat benim hoşuma gitmeyen konusu değil yazarın üslubu oldu.Sanki kitabın sayfa sayısı artsın diye betimlemeler yapılmış yani bir şeyi betimlerken o kadar çok ayrıntı vermiş ki olayın aslını kaçırabiliyorsunuz.Hatta bazı şeyleri tekrar tekrar anlatmış hissine kapıldım ben.Dediğim gibi diğer kitaplarını henüz okumadığım için çok fazla yorum da yapamıyorum bu konuda.
Kitapta diğer hoşlanmadığım nokta sonu.Yani sonunda aslında anlatıcının değiştiğini öğreniyorsunuz hatta bazı bölümlerde Kırmızı Saçlı Kadın anlatıyor fakat hiçbir şekilde farklı bir şey yok.Nasıl desem,yani o bölümün Kırmızı Saçlı Kadın tarafından değil de yazar tarafından yazıldığını biliyorsunuz;yazar kendini gizleyememiş.Ve son olarak da,kitaptaki anlatıcının farklı biri olduğunu öğreniyorsunuz en sonunda (çok fazla açıklamak istemiyorum :)) ve anlatıcı başka insanlardan duyarak yazmış hikayeyi ama en başından beri o kadar ayrıntı var ki kahramanla ilgili bence yazar kahramanın günlüğü gibi bir olaya bağlasa daha mantıklı olurdu. Baya şikayet etmişim he :D Ama gerçekten pek sevemediğim bir kitap oldu ve yarım bırakmayı sevmediğim için bitirebildim.
Yine de bu kitabı sadece kötü bir başlangıç olarak düşünüp yeniden  Orhan Pamuk'un kitaplarından okumak istiyorum.Önerebileceğiniz kitaplar varsa alırım bir dal :)
Peki siz ne düşündünüz Kırmızı Saçlı Kadın hakkında ?

Not:İlk başta kapağı pek anlamdıramamıştım fakat en sonunda anladım ve kapak hoşuma gitti :))

Alıntılar:
Herkes gibi olmak için her şeyi unutup hiçbir şey olmamış gibi yapmalıydım.

İnanan vicdanlı olur.

Sonuçları düşünürsen özgür olamazsın.Özgürlük,tarihi ve ahlakı unutmaktır.

Modern kişi,şehrin ormanında kaybolan kişidir.


8 yorum:

  1. Orhan Pamuk kitapları genelde ağır ve okuması zordur. Muhtemelen diğer kitaplarında da aynı duyguyu yaşarsınız. Beyaz Kale biraz daha kolay okunuyor.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler güzel yorumunuz için. :) Beyaz Kale'yi okuma listeme aldım :)

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabı okumamıştım ama Kara Kitap'a başlayıp yarım bırakmıştım malesef. Çok zorladım ve çok zorlandım :) Livaneli'yi daha çok sevdim ben. Kardeşimin Hikayesi ile ilgili yazım var hatta blogda. Okumadıysanız onu tavsiye edeyim bari :) Sevgiler ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet okudum o güzel yazınızı :) Ben de Kardeşimin Hikayesi'ni çok beğendim.Eğer okumadıysanız size de Livaneli'den Serenad'ı öneririm en etkilendiğim romanı :))

      Sil
  4. Orhan Pamuğ'un daha önce kitabını bende okumadım bi tanesini başındayken bırakmak zorunda kalmıştım ama sevmediğim için değil o sıra kaynağınca çok zaman geçmişti bende daha sonra baştan okurum demiştim öyle kaldı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de daha önce okumamıştım belki de o yüzden ağır geldi biraz bana :) Tekrar şans vermek istiyorum ama :))

      Sil
  5. Güzel bir paylaşım olmuş.. Aynı kitap benim de Orhan Pamuk ile tanışma kitabımdır tesadüf :)

    Sözlerine kısmen katılıyorum.. Özellikle ilk bölüm inanılmaz uzatılmış diye düşünmüştüm ve ''kuyu'' muhabbetlerinde çok sıkılmıştım.. Ama sonradan günler birden hızlıca geçmeye başladı.. Cem ne çabuk yaşlandı öyle dedim içimden :)

    Bloğunu takibe aldım canım bana da beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Demek ki yalnız değilmişim :D Evet ben de Cem'in yaşlanmasını bu kadar çabuk beklemiyordum ^^

      Sil