8 Mart 2017 Çarşamba

Yabancı Olmadığımız Bir Hikaye... Hayvan Çiftliği-George Orwell



                                                                  KÜNYE
                                                            KİTAP ADI:Hayvan Çiftliği 
                                                            YAZAR: George Orwell
                                                            SAYFA SAYISI:160



İngiliz yazar George Orwell (1903-1950), ülkemizde daha çok Bindokuzyüzseksendört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır. 1940'lardaki 'reel sosyalizm'in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında 'yergi' türünün başyapıtlarından biridir. Hayvan Çiftliği'nin kişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olanlar domuzlar; kısa sürede önder bir takım oluştururlar, devrimi de onlar yolundan saptırırlar. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıkça görülecektir. Öbür kişiler bire bir belli olmasalar da, bir diktatörlük ortamındna olabilecek kişilerdir. Romanın alt başlığı Bir Peri Masalı'dır. Küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değildir; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır.
(Arka Kapak)




Herkese merhabalar :) Yağmurlu bir İzmir gününde evde kahve battaniye kitap üçlüsünün yanında kitap yorumumuzda çok güzel gider :) Bizden söylemesi :D

Kitap yorumuna gelirsek Hayvan Çiftliği zaten çoğu insanın bildiği ve kesinlikle okunması gereken kitaplardan.Hatta öyle bir kitap ki yıllardır okunup yorumlanmasına rağmen insanın tekrar ve tekrar okuyası geliyor.Her zaman beklentileri haklı çıkaran bir kitap diyebilirim.Yazarın okuduğum ilk kitabı yine harika bir kitap olan 1984'tü. Okumak için tık tık.Her iki kitabında da yazarın üslubu ve hayal gücü o kadar etkileyiciydi ki.Aslında okumadan önce acaba dili ağır mıdır diye çekinmiştim fakat her yaştan insanın anlayabileceği ve her yaşta tekrar tekrar okunması gereken kitaplardan.

Diktatörlük rejimini bize hayvanlar üzerinden anlatmış Orwell Hayvan Çiftliğinde.Olaylar o kadar gerçeklere uygun ki insan hayret ediyor.George Orwell dünya çapındaki ününü kesinlikle hak ediyor.

Özetle,mutlaka okuyun ve okutun..
                                                                                 Bi'Psikolog'tan sevgilerle...

Alıntılar :
İnsan,üretmeden tüketen tek varlıktır.

Güçlüsü güçsüzü,akıllısı akılsızı,hepimiz kardeşiz.

Benjamin'e göre açlık,zorluk ve hayal kırıklığı hayatın değişmez yasalarıydı.


9 yorum:

  1. Güzel bir kitap gerçekten ama bence 1984 daha güzel :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ikisini de sevdim :) Ayrım yapamadım şu an :D

      Sil
  2. 1984, Hayvan Çiftliği, Boğulmamak İçin ya da diğerleri Orwell oku da ne okursan oku bence :d

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de :D George Orwell olunca hepsi güzel :D

      Sil
  3. Bir George Orwell efsanesi daha. Ne kadar George Orwell kitaplarının finalleri acımasız olsa da hem didaktik hem de lirik bir anlatımı muazzam bir şekilde benimsiyor. Tadı da buralarda oluyor işte. Ama bir kitabı da mutlu son ile bitsin istiyor işte insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet George Orwell in 2 kitabını okudum henüz ama dediğiniz gibi mutlu sonla bitmiyor malesef

      Sil
  4. Bu kitap toplum-iktidar ilişkisini en basit düzeyde anlatmış. Müthiş.

    YanıtlaSil
  5. Ben önce Hayvan Çiftliği'ni sonra 1984'ü okumuştum. İkisini de çok sevdim. Şimdi elimde yazarın üç kitabı daha var. Okumak için sabırsızlanıyorum. Orwell favori yazarlarımdan biri oldu.

    YanıtlaSil