4 Şubat 2017 Cumartesi

Hastalık mı mucize mi ? Sinestezya - Jeffrey Moore

                                                                  KÜNYE
                                                           KİTAP ADI: SİNESTEZYA
                                                           YAZARI: JEFFREY MOORE
                                                           SAYFA SAYISI: 406

Sinestezi; sözcük anlamı duyuların birleşmesi.. Sinestezikler gerçeği farklı duyusal algılamaları karıştırarak görürler. Kimi için E harfi yeşildir örneğin. R'’nin tiz bir sesi vardır, 5 sayısı sarı renktir ve Fa notası çikolata tadındadır. Bazı araştırmacılara göre tam bir hastalık olarak kabul edilirken , bazılarınca bir mucize, mistik bir insan yeteneği olarak kabul görür. İşin ilginç yanı, sinestezikler çoğu zaman farklılıklarının farkında bile değildirler.

Noel Burun da bir sinestezik; Ona neredeyse dahi seviyesinde artistik ve bilimsel yaratıcılık veren bir beyne ve hiçbir şeyi unutmasına izin vermeyen bir hafızaya sahip. İronik olarak annesi Alzheimer hastalığının pençesine düşmüş bir tarih öğretmeni. Noel ve yolları habersiz kesişen üç sinestezik arkadaşı, hedonist yazar Norval, çocukluk anılarına hapsolmuş JJ ve geçmişini silmeye çalışan eski bir aktris Samira, Noel’e annesini iyileştirecek buluşu yapmasında yardım ediyorlar.


Herkese yeniden merhabalar :) Aslında bu kitabı (psikoloji okuduğum için) sinestezyayı merak ettiğim için satın aldım ve okudum.Ve kitabı okurken beklentim daha akademik olmasıydı açıkcası.Fakat kitap tam olarak beklentilerimin tersi şeklindeydi;beni çok şaşırttı.(olumlu bir şaşırtma diyelim :D) Kitapta sinestezyadan farklı olarak Alzheimer hastalığı,farmakoloji,nörofarmakoloji ve sanat da vardı.Bu beni oldukça mutlu etti çünkü farklı konularla da karşılaştım.

Kitabın üslubu asla akademik değil ve yazarın dili çok akıcı.Aslında evet bilimsel bilgiler anlatılıyor ama romanımsı olarak.Betimleme kesinlikle çok yerinde ve dozunda hatta diyebilirim ki okurken kitabı aslında o hayatı izler gibiydim.

Yazar burada hayalet yazar olarak değerlendiriliyor yani aslında karakterlerleri gözlemleyerek ve Dr.Vorta'nın notlarından faydalanılarak oluşturulmuş bir roman.Okurken dipnotlarda Dr.Vorta'nın notlarını okuyabiliyorsunuz ve sanki bu Dr.Vorta'yla yanyana izliyormuşsunuz hissi veriyor :D

Özetle,ben kitabı beğendim ve psikoloji okuyanların okumasının faydalı olacağını düşünüyorum.Tabii ki psikolojiyle akademik olarak okumayanlar için de size değer katacağını düşündüğüm bir kitap.
                                  Okuduğunuz için teşekkürler,bir sonraki kitap yorumunda görüşmek üzere :)

ALINTILAR:
*Çünkü şiir yaratıcılığın zirvesidir.

*Issız bir sokakta
Korku ve dehşetle yürüyen,
Sadece bir kez geri dönüp bakan,
Ve bir daha başını çevirmeyen biri gibi.
Çünkü biliyor ki,
Dehşetli bir iblis
Neredeyse ensesinde
Kendisini takip ediyor.
      -Coleridge,İhtiyar Denizcinin Ezgisi.

*Bir filin ölme zamanı geldiğinde ne yapar?Tek başına ormanın derinliklerine yürür.Bazen ben de öyle yaptığımı hissediyorum.

*Alzheımer,aynı anda iki kişiyi birden öldüren bir hastalıktır.-Iris Murdoch

*"Gökkuşağını görmek istiyorsan yağmura katlanacaksın. Her şey mükemmel olsaydı hiçbir şeyin değerini bilmezdik."

6 yorum:

  1. Merak ettim şimdi güzel yorumlarını okuyunca, çok gördüğüm bir kitaptı :). Bir de fotoğraf çok güzel bende de beyazı var ışıkların ben de yapıcam bir konsept :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz :) Merakla bekliyoruz sizin konseptininzi :)

      Sil
  2. Adam Fawer'ın Empati kitabını okuduğum dönem benzer konulu kitaplar ararken Sinestezyayı görmüştüm. Kaç kez alışveriş sepetine girdi çıktı hatırlamıyorum bir türlü alıp okumak kısmet olmadı. Yorumundan sonra tekrar alışveriş sepetime girecek gibi görünüyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okurken de keyif alırsınız :)) Teşekkür ederiz güzel yorumunuz için :)

      Sil
  3. birkça yerde gördüm bu sinestezi şeysini ve merakımı cezbetmişti. böyle psikolojik şeyler ilgimi çekiyor. kitabın adı falan da ilginç. okumak istiyorum okumak istiyorum ve sizede bu güzel yorum için teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz umarız en kısa zamanda okuyabilirsiniz :)

      Sil